Kuchnia

kuchnia

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, czyli szarlotka dla leniwych - Galeria - zdjęcie 1/5 - Onet Gotowanie
Składniki:

* 6 dużych jabłek (np. papierówek)
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki zagęszczonego soku malinowego (lub wiśniowego)
* 3 łyżki rodzynek
* 3 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* masło i bułka tarta do foremki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do jabłek razem z sokiem, rodzynkami, oliwą i jajkami. Mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation