Kuchnia

Obiadowo

Kotleciki ryżowo-grzybowe z sosem grzybowym 300 g ryżu basmati
3-3,5 szklanki mleka (można pół na pół z wodą)
40 g suszonych podgrzybków
2-3 jajka + dodatkowe jajo do panierowania
60g masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz,
1-2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
cebula
Sos:

sos ciemny uniwersalny Łowicz
wywar z gotowania grzybów
1 cebula
1-2 łyżki masła
ok. 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
śmietana 30%
sól, pieprz
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je przez około 1,5 godziny w wodzie, w której się moczyły, uprzednio dodając do niej liść laurowy, ziela angielskie i przekrojoną na 4 części cebulę (w trakcie gotowania dolewamy jeszcze trochę wody – jeżeli jest taka potrzeba).

Do rondelka przelewamy mleko (lub mleko z wodą), lekko solimy. Gdy się zagrzeje wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Gdy ryż jest już miękki, ale woda/mleko jeszcze do końca nie odparowało, zdejmujemy rondelek z palnika. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 5 minut – po tym czasie ryż powinien wchłonąć resztę płynu. Ryż powinien być ugotowany na sypko.

Ugotowane, miękkie grzyby odcedzamy, wywar zachowujemy. Po przestudzeniu kroimy je na mniejsze kawałki. Większą część dodajemy do ryżu, razem z miękkim masłem oraz rozbełtanymi jajkami (początkowo radzę dodać 2 jajka, a gdyby masa nie chciała się dobrze lepić dodać jeszcze jedno jajo). Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem. Dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Cebulę drobno siekamy. W dużym rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy sos uniwersalny ciemny Łowicz i wywar z grzybów, dodajemy też pozostałe pokrojone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje.

Usmażone kotleciki podajemy z przygotowanym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation