Kuchnia

święta

Ciasteczka karbowane z marmoladą

220 g masła, w temperaturze pokojowej,
100 g cukru pudru,
2 żółtka,
300 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
szczypta soli,
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej

Masło miksujemy na puszysty krem. Dodajemy cukier, ciągle miksując. Dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy, miksujemy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, miksujemy.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wilton 1M (lub inną podobną).

Wyciskamy okrągłe ciastka na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, na środek wyciskamy kleks marmolady. Pieczemy 12 minut w temp. 180 stopni, studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation