Kuchnia

Kuchnia - obiad

NALEŚNIKI
Naleśniki są cieniutkie jak koronka i dosłownie rozpływają się w ustach....Musicie koniecznie spróbować ,są poprostu rewelacyjne:)

Składniki:

-125 g mąki pszennej
-15 g drobnego cukru
-szczypta soli
-2 jajka
-325 ml mleka
-100 ml śmietany kremówki
-kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

do smażenia :
-20 g stopionego masła (można użyć oleju)


Wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka,dobrze mieszamy składniki trzepaczką ,dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dolewamy resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję waniliową ,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię (22 cm średnicy) smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwracamy nalesnik i smażymy kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawajemy z dowolnym słodkim nadzieniem:)
Smacznego :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation