Kuchnia

Słodkości

Mini Apple Meringue Pies

ciasto:
składniki na 6 sztuk
300 g mąki
80 g cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
jabłka:
3-4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
ew. 2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
beza:
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Jabłka obieramy, kroimy w plastry i prażymy z dodatkiem wody na wolnym ogniu. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i ciastem wykładamy formy do małych tart (lub jedną większą). Na ciasto wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę. Pianę przekładamy na podprażone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. (bez termoobiegu) w sumie przez 25-30 minut (pierwsze 15-20 minut na dolnych i górnych grzałkach, a kolejne 10-15 minut tylko na dolnych).
Beza powinna być krucha z wierzchu, a miękka w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation