Kuchnia

Słodkości

Babeczki urodzinowe

na ok. 12 sztuk babeczek waniliowych:
250g mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
ew. zapach waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka lub maślanki
½ szklanki oleju
2 jajka
Oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, następnie łączymy je razem i krótko mieszamy.
Nakładamy do papilotek (maksymalnie do 2/3 wysokości) umieszczonych w foremce muffinkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20-25 minut.

do ozdoby:
50 g białej czekolady
pianki marshmellow
lentilki lub smarties
Kiedy babeczki wystygną, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Pianki (są różne i nie każdy kształt się nadaje) tniemy nożyczkami po skosie, w taki sposób z jednej pianki uzyskujemy dwa płatki. Na każdą muffinkę nanosimy niewielką ilość roztopionej czekolady i od razu "przyklejamy" cukierka i piankowe płatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation