Kuchnia

Przepisy

Sernik Izaura

Sernik Izaura


Drukuj

Składniki
czekoladowe ciasto:
170 g masła (może też być margaryna do wypieków)
100 g cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki wody pomarańczowej/soku pomarańczowego/zwykłej wody
pół szklanki mleka
3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik:
700 g dobrego twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku)
3 jajka
100 g cukru
60 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z jednej pomarańczy
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wyłóż ⅔ masy czekoladowej.
sernik:
Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź i schłódź.
Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
Ciasto polej polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation