Design

Design

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

Składniki:
- bakłażan,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 większe pomidory,
- 2 pieczarki (większe),
- torebka ugotowanego ryżu,
- koncentrat pomidorowy (mały),
- łyżeczka suszonego oregano,
- świeże listki bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ser mozarella.

Przygotowanie:
Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na dwie równe połowy. Wydrążamy ze środka miąższ tak by ścianki bakłażana nie były cieńsze niż 2 cm, następnie kroimy miąższ w kostkę. Miąższ w osobnym naczyniu solimy. Solimy również wnętrze bakłażana i odkładamy go na około 60 minut by puścił sok. W przeciwnym przypadku potrawa będzie gorzkawa. Po upływie określonego czasu płuczemy bakłażan pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczekując godzinę na bakłażan obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię. Pomidora myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kosteczkę. Pieczarki również myjemy i obieramy, po czym kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy miąższ z bakłażana. W osobnym garnku gotujemy ryż, po czym odcedzamy i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy całość do smaku. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy i kilka posiekanych drobno listków bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Bakłażany smarujemy wewnątrz oliwą i napełniamy nadzieniem. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym na spodzie delikatnie tłuszczem. Na wierzch bakłażana układamy plastry pomidora i mozarelli, po czym posypujemy delikatnie pieprzem i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy faszerowane bakłażany przez 40 minut. Gotowe dekorujemy listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation