Inne

zdrowie

Batony musli
Składniki:

250 g płatków owsianych górskich
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
80 g wiórków kokosowych
300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszona żurawina, daktyle, pestki dyni i słonecznika)
50 g gorzkiej czekolady
W misce wymieszać płatki, wiórki, bakalie. Mleko przelać do rondla i podgrzać, aż będzie gorące, ale nie gotować. Gorące mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami. Dodać posiekaną w małe kawałki czekoladę. Masa nie powinna być za ciepła, żeby czekolada się nie rozpuściła. Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec 60 minut w piecu nagrzanym do 130 stopni. Po wyjęciu z pieca odstawić do zastygnięcia i pokroić na batoniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation