Kuchnia

torty

Tort jogurtowo-jabłkowy
Fot. Medium

Składniki:
100 g mąki
100 g margaryny
50 g cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 krople aromatu cytrynowego
300 g jogurtu
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru
2 jabłka
6 płatków białej żelatyny
3 łyżki białego wina
100 ml śmietany kremówki
1 jabłko
1/2 opakowania utwardzacza do śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:
1. Margarynę wymieszać na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, aromat cytrynowy, cynamon i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać mleko. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy i wygładzić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto z tortownicy, wyłożyć na kratkę przykrytą papierem do pieczenia, wyciągnąć papier i zostawić tort do ostygnięcia.
2. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na kawałki. Podgrzać wino, poddusić jabłka przez 2-3 minuty, tak, aby zachowały twardość. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. Wymieszać jogurt z cukrem. Lekko wycisnąć żelatynę i rozpuścić na średnim ogniu. Wymieszać z jogurtem. Odstawić do ostygnięcia, aż masa zacznie się zsiadać. Ubić śmietanę i dodać do masy razem z kawałkami jabłek
4. Spód tortu wyłożyć na dno tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować tort masą jogurtowo-śmietanową. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
5. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na plasterki. Podgrzać sok z cytryny z wodą. Poddusić jabłka przez 1-2 minuty. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając utwardzacz. Przełożyć masę do worka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Zdjąć pierścień tortownicy. Udekorować bitą śmietaną i kawałkami jabłek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation