Kuchnia

Kuchnia

Na ciasto:

3/4 szklanki mąki
pół łyżeczki drożdży w proszku
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
dwie łyżeczki oliwy

Na sos pomidorowy:

puszka krojonych pomidorów
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
pokrojona w kostkę cebula
pokrojony w kostkę ząbek czosnku
kopiasta łyżeczka suszonego oregano
kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka soli
łyżeczka cukru


Składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera. Kiedy się połączą, formujemy z ciasta kulę, smarujemy ją z wierzchu oliwą i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej dać mu spokój na godzinę, a w tym czasie przygotować sos pomidorowy. Ja robię sos na patelni, ale można też w rondelku. Najpierw na rozgrzaną oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Chodzi o to, żeby czosnek się delikatnie podsmażył, ale nie zrumienił. Kiedy uznamy, że jest gotowy, wylewamy na patelnię pomidory i przecier, przerywając w ten sposób proces smażenia. Dodajemy przyprawy i zostawiamy w spokoju na małym ogniu przez 45 minut, co jakiś czas mieszając. Warto również, już na tym etapie rozgrzać piekarnik. Musi on być rozgrzany maksymalnie i dobrze jest włączyć go kilkadziesiąt minut przed pieczeniem. Ustawiamy oczywiście maksymalną temperaturę (230 stopni).
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na placki, podsypując stolnicę mąką. Gorącą blachę wyjętą z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia, na którym kładziemy rozwałkowany placek pizzy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i przykrywamy dowolnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation