Inne

iwa

Eskalopki z indyka

Składniki:
6 sznycli z indyka
150 g malutkich pieczarek
3 ząbki czosnku
250 ml słodkiej śmietanki
110 ml bulionu
5-7 gałązek świeżego tymianku
3 łyżki oliwy
pieprz biały
sól
Przygotowanie:
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien zostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem i śmietanką. Układamy sznycle tak,aby tymianek był na górze. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja eskalopki podałam z ziemniakami i marchewką duszoną na masełku z tymiankiem.
Inspiracja: Mój własny przepis
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation