Kuchnia

nalewki i inne przetwory

Domowy ciociosan

Składniki:
3 kg cukru
1 1/2 kg ryżu
6 1/2 litra wody
3 dag świeżych drożdży
2 duże cytryny
2 gałki muszkatołowe
2 łyżki tymianku
10 dag rodzynek
szczypta piołunu

Wykonanie:
Ryż wypłukać w zimnej wodzie co najmniej 14 razy, a następnie umieścić w balonie na wino. W letniej przegotowanej wodzie rozpuścić cukier o odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wlać do balona i doda drożdże roztarte z 1 łyżką cukru.
Sparzone cytryny pokroić w ósemki i wrzucić do balona. Wsypać pokruszona gałkę muszkatołową, sparzone rodzynki, tymianek i piołun. Całość zamieszać i zatkać korkiem ze szklaną rurką i odstawić na ok. 54 dni, do chwili, aż przestanie pracować.
Po tym czasie wino zlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce. Gdy wino stanie się klarowne, przelać ponownie znad zgromadzonego na dnie osadu, przecedzając przez papierowy filtr lub gazę do czystych i suchych butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation