Kuchnia

małe co nieco

Frittata z kurkami i pomidorami | Kwestia Smaku

1 pomidor, najlepiej malinowy
4 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
1 i 1/2 łyżki masła
ćwiartka niedużej cebuli
pół ząbka czosnku
100 g kurek
125 g sera (koziego, camemberta lub fety)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka).
Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą.
Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation