Kuchnia

mniam! na słodko

Napoleonka - Kremówka - extradania.pl

Napoleonka - Kremówka
Napoleonka to 2 blaty ciasta francuskiego przełożone pysznym kremem budyniowym i bitą śmietaną, posypane obficie cukrem pudrem. Ciasto to nazywane jest również Papieską Kremówką Wadowicką. Polecam!

Składniki
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek cukru
200 g masła
400 ml słodkiej smietany 30%
6 łyżek cukru pudru
Instrukcje
Dwa blaty ciasta francuskiego ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach przez 15 minut.

300 ml mleka zagotować, resztę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Jak mleko się zagotuje, wlać budynie i zagotować, cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło ubić mikserem na puch i dodawać po łyżce budyniu, miksować, aż wszystkie składniki się połączą.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem budyniowy, na to bitą śmietanę. Drugi blat ciasta pokroić na kwadraty wielkości kawałków ciasta i poukładać na kremie, dzięki temu łatwiej będzie się kroiło ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation