Kuchnia

⇒ NALEŚNIKI z OWOCAMI & TWAROŻKIEM » ☕️ …✽

Naleśniki jaglane | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
OK. 12 SZTUK
115 g mąki jaglanej
szczypta soli morskiej
2 jajka
300 ml mleka
30 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
woda mineralna (np. gazowana) do rozcieńczania ciasta

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut (można przygotować nawet dzień wcześniej i zostawić w lodówce pod przykryciem).
Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać, jeśli jest zbyt gęste, należy rozcieńczać je wodą. Smażyć do czasu zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation