Kuchnia

Soups

Fasolka po bretońsku

Składniki:

ok 300g białej fasoli jaś
300g kiełbasy (ja dodatkowo znalazłam w lodówce 4 parówki)
300g boczku
sól, pieprz, papryka słodka
majeranek
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
2 liście laurowe
1 przecier pomidorowy
1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)


Fasolę dokładnie wypłukać i namoczyć conajmniej 12 godzin wcześniej. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Boczek ugotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wyjąć go a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć podobnie jak kiełbasę. Wrzucić to do wywaru z boczku. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z przeciśniętym czosnkiem. Wrzucić do garnka, dodać fasolę i jeszcze chwilę gotować. Dodac przecier pomidorowy, majeranek i doprawić. Można w tym momencie zagęścić mąką . Zagotować i już. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation