Kuchnia

kuchnia

Jest Smak: Sałatka po włosku z szynką parmeńską


Składniki:
100 g roszponki (lub rukoli)
500 g pomidorków koktajlowych
300 g mozzarelki ( małe kulki sałatkowe – dwa opakowania)
ok. 250 g szynki parmeńskiej ( u mnie znalazło się również trochę szynki szwarcwaldzkiej )
wiórki sera grana padano lub parmezanu (ścięte nożem)

Dressing:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwa z oliwek Extra Vergine
świeżo mielony czarny pieprz

Uwaga: do tej sałatki można zrobić dressing z octu i miodu.


Przygotowanie:

Roszponkę opłukać, osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Mozzarelki odsączyć z zalewy, a szynkę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać kawałkami sera grana padano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation