Kuchnia

Przepisy

Placuszki z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki cynamonu,
4 łyżki miodu,
szklanka mleka,
2 jajka,
3 kwaśne jabłka,
niewielka szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, miód, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera. Do ciasta dodaj jabłka i zamieszaj całość łyżką. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor. Usmażone racuszki połóż na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem – tak smakują najlepiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation