Kuchnia

⇒ HAMBURGERY, KANAPKI, TOSTY, PRZEKĄSKI » ☕️ …✽

Tajskie burgery drobiowe

SKŁADNIKI 6 SZTUK
500 g mielonego mięsa drobiowego (indyka lub kurczaka)
2 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 łyżki świeżej kolendry
kilka liści bazylii
2 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz
opcjonalnie - 2 łyżeczki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE
Mielone mięso włożyć do miski, dodać starty na drobnej tarce imbir oraz rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane: chili bez pestek, czosnek, cebulę, kolendrę i bazylię.
Dodać olej roślinny, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie sosem rybnym. Dokładnie wymieszać. Zwilżając dłonie zimną wodą uformować 6 kotletów o grubości 2 cm. Obtoczyć w oleju roślinnym.
Grillować przez 8 minut na średnim ogniu na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę i grillować przez 5 minut.

PROPOZYCJA PODANIA
Bułkę do hamburgerów przekroić na pół i lekko zgrillować. Połówki bułki smarować mieszanką majonezu i srirachy (ostrego sosu chili) lub pikantnego ketchupu. Na dolnej połówce bułki położyć burgera, przykryć

SURÓWKĄ COLESŁAW, posypać kolendrą, przykryć drugą połówką bułki i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation