Kuchnia

Desery

CROSTATA AL LIMONE
Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto kruche
175 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1,5 łyżki ziemnej wody

Nadzienie
5 żółtek
50 g cukru
530 g mleka skondensowanego słodkiego – 1 puszka
100g masła
Sok i skórka starta z 4 cytryn

Owoce do dekoracji: maliny, jeżyny

Przygotowanie:

Temperatura pieczenia: 150 stopni Czas pieczenia: 15 minut

Ciasto kruche
Do miski wrzucamy: masło, cukier i mąkę.
Rękami mieszamy suche składniki z masłem na konsystencję kruszonki.
Dolewamy płynne składniki i wyrabiamy ciasto na zwarta kulę.
Wyklejamy brytfankę ciastem i owijamy brzegi ciasta w formie folią aluminiową, aby nie opadły w trakcie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Ściągamy folię aluminiową z brzegów i pieczemy aż ciasto stanie się jasno brązowe.

Nadzienie
Żółtka umieszczamy w misce, dosypujemy cukier i startą skórkę z cytryn.
Mieszamy ubijaczką aż się składniki połączą.
Dolewamy mleko skondensowane oraz rozpuszczone masło.
Na końcu dolewamy sok z cytryn i całość energicznie mieszamy.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation