Kuchnia

Muffiny

Proste muffinki bananowe | CIASTKOŻERCY.PL
Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego
szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe)

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Proste muffinki bananowe3



Proste muffinki bananowe4

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

Proste muffinki bananowe5

Proste muffinki bananowe6



Proste muffinki bananowe7

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy.

Proste muffinki bananowe8



Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia.

Proste muffinki bananowe1

Proste muffinki bananowe2

Proste muffinki bananowe9

Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach). Od niedawna do nakładania używam łyżki do nakładania lodów i sprawdza się świetnie.

Proste muffinki bananowe10



Proste muffinki bananowe11

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation