Kuchnia

⇒ Wigilia 🎄 Święta z Szopką » ☕️ …❁

Kutia - przepis -Przepis

Tego potrzebujesz:

szklanka łuskanej pszenicy szklanka mleka szklanka maku szklanka miodu 80 g posiekanych migdałów 80 g posiekanych suszonych fig 80 g posiekanych orzechów laskowych 80 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych suszonych daktyli 100 g rodzynek kilka kropelek aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

1. Przepłucz pszenicę, a następnie odsącz na sicie.
2. Zalej pszenicę wrzątkiem.
3. Odstaw (najlepiej na całą noc).
4. Rano ponownie przepłucz pszenicę pod bieżącą wodą.
5. Gotuj przez około 4,5 godziny.
6. Po ugotowaniu odcedź i ponownie przepłucz. Odstaw.
7. Mleko zagotuj. Zalej wrzącym mlekiem mak.
8. Zaczekaj, aż mleko z makiem ponownie się zagotuje.
9. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 2-3 godziny.
10. Następnie odcedź mak na sitku i zmiel dwukrotnie w maszynce.
11. Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut.
12. Na małym ogniu podgrzej miód, aż się rozpuści. Kiedy stanie się płynny, wymieszaj go z pszenicą i makiem.
13. Do masy miodowo-pszeniczno-makowej dodaj aromat waniliowy i wszystkie bakalie. Wymieszaj.
14. Odstaw gotową kutię do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
15. Po kilku godzinach danie jest gotowe do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation