Kuchnia

ciasta

Torcik białkowy


Nie wiadomo co zrobić z pozostałymi np. po pączkach białkami? Proszę bardzo, w tym torciku można je zutylizować. Biszkopt na samych białkach, z dodatkiem startej czekolady dającej efekt stracciatella, do tego masa na bazie bitej śmietany i galaretek cytrynowych.



Składniki na ciasto:

- 6 białek
- szczypta soli
- 3/ 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do masy, wymieszać.

Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 18 cm ( z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ), piec około 35 minut w 175 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.



Składniki na masę śmietankowo - cytrynową:

- 250 g śmietany kremówki
- 1 śmietan - fix
- 2 galaretki cytrynowe

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,pozostawić do całkowitego stężenia, pokroić w kostkę.

Śmietankę ubić ze śmietan - fixem

Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić, gdy zacznie tężeć połączyć z bitą śmietaną.

Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.

Masą przełożyć blaty białkowe. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation