Inne

⇒ POTRAWY na Święta Wielkanocne » ☕️ …❁

Mus z wędzonego łososia

300 g wędzonego łososia,
400 ml śmietanki kremówki,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka chrzanu,
8 kropel Tabasco,
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody,
garść posiekanego koperku

Łososia pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze razem z musztardą i chrzanem (nie musi być zmiksowane na jednolitą papkę - mogą pozostać większe kawałki łososia - mus będzie ładniejszy w przekroju).

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do śmietany dodać zmiksowanego łososia, Tabasco i koperek i wszystko delikatnie wymieszać.W tym momencie najlepiej spróbować masę - w przepisie nie ma soli, bo zwykle wędzony łosoś jest wystarczająco słony, ale w końcu łosoś łososiowi nierówny i jeżeli masa jest za mało słona, doprawić do smaku.

Na końcu dodać przestudzoną wodę z leciutko tężejącą żelatyną i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Foremkę keksową wyłożyć folią przezroczystą (ułatwi to wyjęcie musu) i napełnić masą łososiową.
Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 12 godzin.
Gotowy mus wyjąć delikatnie z foremki i folii. Podawać w pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation