Kuchnia

ciasta

Ciasto z dynią i orzechami
Składniki:

1 jajko
90 g cukru brązowego
75 g masła, roztopionego
ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Wykonanie:

Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem,roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm.
Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.
Dodatkowo:

90 g białej czekolady
ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.



Uwagi:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Użyłam mąki pszennej, typ 450.
Ciasto mieszałam mikserem i rózgą kuchenną. Za każdym razem wyszło idealne.
Dynię możemy zastąpić marchewką. Wyjdzie nam pyszne ciasto marchewkowe :).
Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation