Kuchnia

obiadek

Jakub Kuroń - Sprawdzone Przepisy / Przepisy / Drób


Składniki:

4 udka z kurczaka (całe nogi)
100 ml oleju
100 ml sosu sojowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
4 ząbki czosnku
ostra papryka lub chilli, majeranek, oregano, sól

Sposób przyrządzania:
Z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu, posiekanego czosnku i przypraw przygotuj bejcę i posmaruj nią udka z wszystkich stron. Odstaw na 1-2 godziny co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Udka mogą w takiej bejcy leżeć nawet 48 godzin. Udka połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz z obu stron około 15 minut. Gdy udka się zrumienią możesz zawinąć je w folię aluminiową i zostawić z boku grilla na 10 minut żeby doszły. W tak przygotowanej bejcy można oczywiście przyrządzić inne kawałki mięsa: skrzydełka z kurczaka lub indyka, piersi, szaszłyki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation