Kuchnia

zapiekanki/dania jednogarnkowe

Tadżin marokański z kuskusem

Składniki:
1 kg ładnej wołowiny na gulasz
Kmin rzymski
Cynamon
Goździki
Pieprz
Świeża mięta
Natka pietruszki
Rozmaryn świeży
2-3 cm imbiru
Liść laurowy
Olej słonecznikowy
2 bataty
100 g moreli suszonych
100 g śliwki suszonej
4 jabłka średnie
1 op kuskusu
Ocet jabłkowy
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
300 ml gęstego jogurtu

Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w grubszą kostkę.
Oprószamy kminem, pieprzem, szczyptą cynamonu, startym imbirem, rozmarynem, dodajemy rozgniecione 2-3 goździki, liść laurowy i niedużą ilość oleju.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc.
Zamarynowane dusimy do miękkości, pod koniec podlewamy pomidorami, pamiętajmy, że mięso powinno mieć sporo sosu.
Na patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, w trakcie dodajemy łyżeczkę cukru a kiedy on nam się połączy z cebulą dodajemy, pokrojone w grubą kostkę bataty.
Chwilę smażymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zalewamy mięsem w sosie, układamy morele suszone, jabłko w ćwiartkach i suszone śliwki.
Ponownie zapiekamy.
Tajin podajemy z kuskusem i jogurtem gęstym.
Posypujemy miętą świeżą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation