Kuchnia

Przepisy

Torcik krówkowy

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, lub 1 budyń
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki kakao

Składniki na masę:
1 puszka masy kajmakowej
200g serka homogenizowanego naturalnego, lub waniliowego
100ml mleka
2-3 łyżki żelatyny

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym żółtku, a na
końcu dodać mąki i kakao. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do ok. 160-170C. Spód blachy/tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować. Przelać masę i piec biszkopt przez ok. 30-40min. Sprawdzać
patyczkiem.

Biszkopt kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej ostrym nożem bez ząbków.

Przygotowanie masy:

Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim żelatynę. Masę kajmakową zmiksować z serkiem
homogenizowanym. Pod koniec miksowania dodać mleko z żelatyną. Gotową masę schłodzić
przez ok. 10-15min aż zacznie tężeć. Rozsmarowywać na warstwach biszkoptu. Posypać z
wierzchu krokantem orzechowym, lub ulubioną posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation