Kuchnia

kuchnia

*** BEZ PIECZENIA ***

Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach

Składniki:

Krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300g nutelli
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
100ml gorącej wody

Do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
80-100ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego (użyłam Kahlua)
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta

Do nasączenia:
1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier i wymieszać.

Krem:
2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

4. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i skropić je kawą z likierem.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas mieszając, wlać ciepłą kawę z żelatyną.

6. Śmietankę wymieszaną z żelatyną podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i wymieszać mikserem.

7. Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z nutellą. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem z nutellą. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę.

8. Ostatnią warstwę wyrównać i ciasto posypać kawą cappuccino w proszku.

Blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation