Kuchnia

Kulinarnie

SZYBKIE PIERNICZKI
ILOŚĆ: 2 blaszki

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
170 g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru, mielonego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
* szklanka o pojemności 250 ml

Jajko, cukier, sodę oraz śmietanę miksujemy. Do składników przesiewamy mąkę razem z przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem. Dodajemy sól oraz skórkę z pomarańczy i wszystko razem mieszamy łyżką. Zwilżonymi wodą dłońmi lepimy małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy dodajemy ciepłą wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż uzyskamy dosyć płynną konsystencję lukru. Lukrujemy pierniczki i zostawiamy, aż zastygnie. Następnie lukrem robimy na pierniczkach wzorki. Jeśli lukier jest za rzadki dosyp więcej cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation