Kuchnia

obiad

Produkty spalające tłuszcz. cz 1/3


Słyną nie tylko z dobrego smaku, ale też ze skuteczności: oszukują głód, przyspieszają metabolizm, budują mięśnie. Są koniecznym składnikiem każdej zdrowej diety. Pamiętaj o nich na co dzień, a na pewno schudniesz.

1. Owsianka
Główne atuty: dodaje energii, działa jak afrodyzjak, obniża poziom cholesterolu, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi
Tajna broń: węglowodany złożone i błonnik
Korzyści: przeciwdziała chorobom serca, cukrzycy, rakowi okrężnicy, otyłości
Dobre towarzystwo: płatki śniadaniowe o dużej zawartości błonnika
Unikaj: płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru

Owsianka uważana jest za posiłek doskonały i prosty w przygotowaniu. Zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, który wchłania płyny i wypełnia żołądek na dłużej niż błonnik nierozpuszczalny (obecny np. w warzywach). Możesz ją zjeść na śniadanie (orzeźwia), kilka godzin przed rozpoczęciem ćwiczeń (daje energię) lub na kolację (na długo zaspokaja głód).

2. Masło orzechowe (naturalne, bez cukru)
Główne atuty: pomaga odbudować mięśnie
Tajna broń: białka, tłuszcze jednonienasycone, witamina E, niacyna, magnez
Korzyści: zapobiega otyłości, zanikowi mięśni, zmarszczkom, chorobom krążenia
Dobre towarzystwo: masło migdałowe
Unikaj: słodzonego masła orzechowego

Masło orzechowe w połączeniu np. z pieczywem chrupkim, ciasteczkami ryżowymi, omletem to niezła porcja tłuszczów nienasyconych. Takie przekąski, oprócz wartości odżywczych, mają jeszcze jedną wielką zaletę: zmniejszają apetyt, powodują, że długo czujesz się syta i nie masz ochoty sięgać po dania wysokokaloryczne.

3. Oliwa z oliwek
Główne atuty: obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny organizmu
Tajna broń: tłuszcz jednonienasycony, witamina E
Korzyści: przeciwdziała otyłości, nowotworom, chorobom serca, nadciśnieniu
Dobre towarzystwo: olej słonecznikowy, rzepakowy
Unikaj: twardej margaryny, smalcu

Oliwa zawiera dobre tłuszcze nienasycone, więc doskonale radzi sobie z poskromieniem apetytu. Pomaga też szybciej spalić zapasy tłuszczu i pozwala utrzymać pod kontrolą poziom cholesterolu.

4. Indyk i inne chude mięsa (wołowina, drób) oraz ryby
Główne atuty: budują mięśnie, wzmacniają system immunologiczny organizmu
Tajna broń: proteiny, żelazo, cynk, kreatyna, kwasy tłuszczowe omega-3 (w rybach), witaminy B6 i B12, fosfor, potas
Korzyści: przeciwdziałają otyłości i wielu chorobom
Dobre towarzystwo: skorupiaki, np. małże
Unikaj: kiełbasy, bekonu, suszonego mięsa, szynki, schabu z kością, żeberek

Produkty wysokobiałkowe to podstawa każdego dobrego planu żywienia. Są one odpowiedzialne za rozwój i właściwe funkcjonowanie organizmu, a także za budowę mięśni. Pamiętaj o ważnej zasadzie: im więcej masz mięśni, tym szybsza jest przemiana materii i tym szybciej możesz schudnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation