Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami -
Składniki
ciasto drożdżowe:
450 g mąki pszennej
2 jajka - rozmiar L
30 g świeżych drożdży
90 g oleju
80 g cukru
150 ml ciepłego mleka
kruszonka:
50 g masła
6 czubatych łyżek mąki kokosowej lub pszennej
3 łyżki cukru
owoce:
3 średnie brzoskwinie
około 100 g borówek
30 g cukru
1 łyżka mąki kokosowej (lub ziemniaczanej)
lukier:
szklanka cukru pudru
odrobina mleka lub ciepłej wody
Wykonanie
Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj.
Przykryj rozczyn drożdżowy ściereczką i odstaw na około 20 minut.
W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ma być dość gęste).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj owoce - brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę (możesz je też wcześniej obrać), dodaj borówki lub jagody, wsyp mąkę i cukier i wymieszaj.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę - połącz wszystko razem palcami tworząc grudki ciasta.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypany mąką blat i krótko zagnieć - w razie konieczności możesz dodać do niego trochę mąki.
Rozwałkuj ciasto na plaski placek.
Na połowie rozłóż owoce i przykryj drugą połową ciasta.
Ostrym nożem pokrój ciasto na grube paski.
Trzymając dłońmi za dwa końce zwiń bułeczki w przeciwnych kierunkach.
Przenieś ostrożnie bułeczki na blachę z piekarnika - dopchaj owoce, które wypadły w trakcie.
Wierzch posyp kruszonką.
Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu ostudź i polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation