Kuchnia

Obiadki i przekąski

"Spaghetti" z cukinii z łososiem i świderkami

Oto skladniki:
(jak zwykle podaje ilosci na 2 obfite porcje)

- 200 g makaronu krótkiego
- 200 g fileta z lososia
- 2 duze cukinie
- łyżka oliwy
- pol szklanki bialego wina
- 2 łyżki orzeszkow pinii
- sol/kolorowy pieprz

Wykonanie:

Wstawialam gar z woda na makaron i rownoczesnie na niewielkiej patelni sprazylam orzeszki pinii, ktore pozniej posluzyly mi do "wykonczenia" dania.
Do patelni o wysokich brzegach (lub do rondla z przykrywka) wlalam oliwe, na ktorej przysmazylam filety z fososia. Gdy filety zaczely skwierczec wlalam wino, odczekalam moment az odparuje alkohol, dodalam szczypte soli, przykrylam naczynie i poddusilam przez ok. 10-12 min. na małym ogniu.
W miedzyczasie umylam i pokroilam na "spaghetti" cukinie - najpierw je ciachnelam wzdluz na cienkie plastry (mam taka sprytna krajalniczke zakupiona z jakiejs oferty Lidlowskiej;), a pozniej kazdy plaster znowu wzdluz, ale juz teraz nozem, na cienkie nitki.
Pokrojona cukinie wrzucilam do lososia, ktory byl juz prawie gotowy, uregulowalam smak sola, przykrylam naczynie i poddusilam wszystko przez kilka minut (jesli cukinia jest bardzo wodnista, to po chwili dobrze jest odkryc rondel aby pozwolic odparowac nadmiarowi wody).
Gdy woda na makaron zaczela sie gotowac, posolilam ja i wrzucilam do niej makaron, ktory oczywiscie ugotowalam al dente.
Odcedzilam makaron i bez przelewania zimna woda wrzucilam go do gotowego juz sosu. Wymieszalam i wylozylam na talerze.
Juz na talerzach, gotowe danie suto oproszylam kolorowym pieprzem i na koniec posypalam uprazonymi orzeszkami pinii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation