Kuchnia

Na słodko

Ciasteczka z jabłkami i krówkami | Kwestia Smaku

Składniki
ok. 14 sztuk

100 g masła
6 cukierków "krówek"
1/2 jabłka odmiany "szara reneta" (twarde i kwaśne)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Krówki oraz obraną połówkę jabłka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kawałki jabłek oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać.
Nabierać po łyżce masy i formować kulki. Układać je na przygotowanej blaszce i lekko spłaszczyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 - 14 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation