Kuchnia

⇒ CIASTA & CIASTECZKA z ORZECHAMI » ☕️ …✽

Oko słonia

Biszkopt:

6 jaj,
3 łyżki cukru,
3 czubate łyżki mąki(dałam zwykłą tortową),
pełna łyżka kakao,
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

szklanka i 10 łyżek mleka,
10 dag posiekanych orzechów włoskich,
3 płaskie łyżki mąki krupczatki,
20 dag masła,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
2-3 banany

Białka ubić z cukrem. Nadal ubijając dodać pozostałe składniki. Wylać ciasto na natłuszczoną dużą blaszkę. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować (popryskać wodą). Zagotować 2/3 szklanki mleka, wlać krupczatkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki zimnego mleka i mieszając zagotować. Osobno zagotować 10 łyżek mleka i sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ścierki i posmarować masą. Na dłuższym brzegu ułożyć 2-3 obrane banany, i zwinąć roladę. Polać polewą i posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation