Kuchnia

⇒ BUŁECZKI, CIASTECZKA, DROŻDŻÓWKI, ROGALIKI » ☕️ …✽

Najlepsze ciasteczka z czekoladą i orzechami
Porcja na 12 dużych ciastek:

125 g miękkiego masła,
110 g brązowego cukru*,
55 g białego cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
150 g mąki,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i kilka kostek mlecznej),
70 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich

*nie miałam cukru brązowego więc dałam 140 g białego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia 2 blachy.

Utrzyj masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodaj jajko i wanilię i ponownie utrzyj. Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy, zamieszaj.

Nakładaj ciasto na blachy łyżką (jeśli chcecie mieć mniejsze ciasteczka nakładajcie łyżeczką - ciastka dosyć mocno się rozpływają). Piecz ok. 10-12 minut do uzyskania bladozłotego koloru. Zaczekaj 2-3 minuty aż ciastka przestygną i przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation