Kuchnia

pyszne

Wrapy z cienkich omletów ziołowych | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
OK. 8 SZTUK
4 duże jajka
4 łyżki zimnej wody
około 4 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
dodatkowo około 1 łyżka posiekanego koperku lub to co mamy: natka, oregano, tymianek, kolendra, estragon lub mieszanka różnych ziół
sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE
Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką teflonową (może to być patelnia na naleśniki i nie może być bardzo mocno rozgrzana, jajka mają się bardziej ścinać a nie smażyć).
Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni.
Smażyć kolejne omlety a tamte zwijać z nadzieniem. Nadzienie układamy na jednej połówce omleta, zawijamy jak krokiety: najpierw zawijamy omlet na nadzienie, następnie zakładamy boki do środka i dalej zwijamy cały omlet do końca. Kroimy na pół i podajemy.

PROPOZYCJA PODANIA
sałata lodowa lub zwykła / salami w cienkich plasterkach / ser "tostowy" w plasterkach / papryka i rukola
sałata lub roszponka / kremowy serek (np. Bieluch, Philadelphia, Twój Smak) / łosoś wędzony / koperek / roszponka / cytryna do podania
sałata / gęsta śmietana kremówka 36% w kubeczku / szynka parmeńska / bazylia

WSKAZÓWKI
Do każdego omleta warto dodać sałatę (zwykłą lub roszponkę lub lodową), wówczas po przekrojeniu omlet będzie "pełniejszy".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation