Kuchnia

Na słodko...

Co potrzebujesz:
ciasto francuskie 500 g
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie
Dodatkowo można użyć gotową mieszankę karmel i wanilia, czekoladę lub inne proponowane przez firmę Kotyń

Do dzieła:
Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym i cynamonem. Rozwałkuj (jeśli jest taka potrzeba) ciasto francuskie. Następnie rozłóż na papierze do pieczenia rozwałkowane ciasto i posyp je przygotowaną mieszanką. Zagnij oba boki do środka. Posyp tą samą co wcześniej mieszanką teraz już mniejszą powierzchnie ciasta i kolejny raz zawiń do środka. Tą czynność powtórz do momentu, aż całość przybierze kształt rulonu.
Ułóż na boku lub obróć o 180 stopni i pokrój rulon w paski o grubości ok 8mm-10mm.

Rozłóż ciasteczka w sporej od siebie odległości (sporo urosną) i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po 10 minutach pieczenia obróć ciastka, aby się zrumieniły z obu stron. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wcinaj. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation