Kuchnia

kulinaria

Wegetariańskie spaghetti z cukinii
z salsą z pomidorów i bazyliowym pesto


Składniki na 2 porcje:
2 nieduże cukinie

Składniki na bazyliowe pesto:
2 szklanki niedbale pokrojonej bazylii / 1 duża doniczka bazylii
1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni i przestudzonych
1/4 - 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki płatków drożdżowych, można pominąć
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz

Składniki na pomidorową salsę:
4 pomidory malinowe
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Naszykować dużą miskę z zimną wodą. Przy pomocy obieraczki do julienne cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować pesto: wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera lub moździerza i krótko ucierać na grudkowatą pastę. Następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować, dodając tyle oliwy, aby pesto miało odpowiednią konsystencją. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Następnie przygotować salsę: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie na dużej desce obrać je i posiekać w bardzo drobną kostkę, obsypać solą i odlać sok zebrany na desce, a posiekane pomidory przełożyć do dużej miski. Doprawić czarnym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać.
Cukinię schłodzoną w lodówce odcedzić tuż przed podaniem, wymieszać w dużej misce z salsą i podawać z pesto z bazylii, dodatkowo można obsypać czarnym pieprzem i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.

http://www.jadlonomia.com/2014/09/witarianskie-spaghetti-z-cukini.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation