Kuchnia

ciasta

Krucha szarlotka z bezą i karmelem

Składniki
Spód
- 150g mąki
- 70g zimnego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (białka zostawić na bezę)
- 50g cukru

Jabłka:
- 5 jabłek (u mnie championy)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli

Karmel:
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i wszystko rozcierać widelcem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulkę Ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w postaci plastrów. Przekładamy je do garnuszka dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy przez około 10 min. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą, pamiętając o natłuszczeniu blaszki) na to przekładamy nasze obgotowane jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
W między czasie ubijamy białka i kiedy będą dobrze ubite dodajemy stopniowo cukier, aby stworzyć lśniącą masę.
Po 25 min pieczenia na wierzch wykładamy bezę zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze dodatkową godzinę. Na koniec rozpuszczamy cukier na patelni o grubym dnie (nie dotykając, nie mieszając niczym metalowym) gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki masła i śmietankę. Mieszamy całość jedynie drewnianą łyżką! Polewamy naszą szarlotkę gotowym karmelem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation