DIY - zrób to sam

a-sałatki

BABECZKI KOKTAJLOWE


Wytrawne kruche babeczki wypełnione kremami z krewetek i sera pleśniowego wspaniale się prezentują i mogą być ciekawym akcentem na początek przyjęcia albo przekąską do wina.
Dla M, który dziś ma wielki dzień :-).

Babeczki:

25 dag masła
3 żółtka
1/2 kg mąki
pół łyżeczki soli

Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie wykleić ciastem foremki do babeczek i piec partiami 10-12 minut na złoty kolor w temperaturze 180oC.

Zamiast babeczek można użyć krakersów.

Krem jajeczno - krewetkowy:

25 dag krewetek
3 jajka
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka majonezu
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo. Mrożone krewetki wrzucić na wrzątek i poczekać, aż się zagotują. Następnie od razu odcedzić i ostudzić. Obrać z ogonków, skropić częścią soku z cytryny i drobno pokroić. Jajka, pietruszkę, resztę soku z cytryny i majonez zmiksować na gładką masę. Dodać krewetki i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szprycą cukierniczą nakładać krem do babeczek i udekorować według uznania, na przykład ćwiartką pomidorka koktajlowego i pietruszką.

Krem z sera pleśniowego z orzechami i gruszkami:

10 dag sera z niebieską pleśnią
10 dag twarożku homogenizowanego naturalnego
10 dag gruszek w occie
5 dag łuskanych orzechów włoskich

Sery zmiksować na gładki krem. Można też ser pleśniowy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z twarożkiem. Orzechy i gruszki pokroić drobniutko i wymieszać z serem. Szprycą nałożyć krem do babeczek. Udekorować plasterkami korniszonków i rzodkiewek lub dowolnie.

Krem z awokado:

1 dojrzałe awokado
1 lub 2 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki soku z cytryny
mały ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Kremu nie ma na fotografii, zrobiłam go kilka dni później.
Jajka zmiksować na gładko. Awokado przekroić na pół. Energicznie wbić w pestkę ostry nóż, a następnie ją wyjąć. W misce niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem awokado razem z sokiem z cytryny. Dodać zmiksowane jajka i resztę składników. Przyprawić według uznania. Krem nałożyć na babeczki i przybrać listkiem melisy oraz czerwonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation