Inne

Pysznosci SWIAT BOZEGO NARODZENIA

Makowiec japoński z masą cytrynową

Składniki na makowiec:

9 jajek
1 margaryna
350 g cukru pudru
300 g maku suchego
600 g jabłek typu reneta złota lub szara
9 łyżek grysiku (kasza manna)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
2 szklanki posiekanych na drobno bakalii: suszona śliwka, rodzynki, skóra pomarańczy, orzechy i migdały


Masa cytrynowa:

200 g masła 82 % tł.
250 g cukru pudru
4 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
1/2 cytryny


Składniki na polewę:

150 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30 %


1. Mak zalej wodą i gotuj ok. 10 min. Tak zaparzony mak odsącz na sicie, przelej zimną wodą i zmiel 2-3 razy.

2. 9 żółtek, margarynę i cukier puder utrzyj na jednolitą gładką masę i dodaj do niej przygotowany mak.

3. Jabłka obierz, zetrzyj na tarku na dużych oczkach i odsącz nadmiar soku, aby jabłka nie były mokre.

4. Jabłka wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą makową. Dodaj grysik, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego i 2 szklanki mieszanych bakalii.

5. Z 9 pozostałych białek ubij sztywną pianę i delikatnie szpatułką połącz z masą.

6. Przygotuj blaszkę do pieczenia ( ja używam 35 x 26 x 7), wyłoż jej dno papierem do pieczenia a boki posmaruj tłuszczem i odsyp mąką lub bułką tartą.

Przełóż ciasto do blachy i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. oczywiście co jakiś czas sprawdzaj na środku wykałaczką.

7. Jeśli planujesz przełożyć je masą to po ostudzeniu przetnij makowiec na dwie części.



Przygotowanie masy:

1. Masło, żółtka i cukier puder utrzyj na gładką masę i dodaj aromat cytrynowy.

2. Cytrynę sparz i zetrzyj żółtą część skórki na najdrobniejszych oczkach tarka.

3. Do masy dodaj startą skórkę i wyciśnięty z niej sok. Wymieszaj.


Polewa:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

2. Po trochę dolewaj śmietankę ciągle mieszając.

3. Gdy czekolada ze śmietanką się połączą, a polewa będzie jednolita i szklista polej nią placek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation