Inne

Vege

Najlepsze ciastka owsiane

Składniki na ok. 10 sporych ciastek lub kilkanaście mniejszych:
3¼ szklanki płatków owsianych
1½ szklanki ugotowanej białej fasoli
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki syropu klonowego (lub ulubionego słodu)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
otarta skórka z 1 pomarańczy
⅓ szklanki suszonych moreli (lub ulubionych suszonych owoców)
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki pestek dyni (lub nasion słonecznika)
¼ szklanki jabłkowego purée (ewentualnie można pominąć)


1. Piekarnik nagrzej do 190°C, a na blachę wyłóż papier do pieczenia.

2. Siemię lniane zmiel w młynku, zalej 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw, aż zgęstnieje.

3. Jedną szklankę płatków owsianych zmiel w młynku na mąkę i przesyp je do większej miski, a następnie dodaj resztę niezmielonych płatków oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól.

4. Fasolę zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, żel z siemienia, purée jabłkowe i ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie na gładką masę.

5. Fasolowe purée z dodatkami przełóż do dużej misy z płatkami owsianymi i wymieszaj razem z suszonymi morelami, rodzynkami i pestkami dyni. Użyj do tego zwilżonych dłoni.

6. Z masy zrób około 10 kulek: spłaszcz je, formując kształt ciastek albo batoników. Bez problemu możesz też zrobić mniejsze ciastka – wtedy wyjdzie ich zdecydowanie więcej. Umieść je na papierze do pieczenia i piecz przez około 15–20 minut, aż zbrązowieją, ale uważaj, aby nie wyschły! Przed jedzeniem dokładnie je ostudź. Smacznego!

Ciastka przechowuj szczelnie zamknięte do max. tygodnia (w zamrażalniku nawet do miesiąca).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation