Kuchnia

Kuchnia- ciasta, desery i wypieki

PLACKI MIGDAŁOWO-JAGLANE
(2 porcje)
4 czubate łyżki kaszy jaglanej,
1 jajko,
około 150ml mleka,
3 łyżki mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów),
2 łyżki mąki pszennej (pełnoziarnistej lub zwykłej),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ksylitolu lub cukru,
½ łyżeczki cynamonu,
olej do smażenia

sos jabłkowy:
2 małe jabłka,
½ laski cynamonu lub szczypta mielonego,
odrobina soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku. W rondlu zagotować 1 szklankę wody, na wrzątek wrzucić kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić, by kasza wchłonęła resztę wody. Wystudzić.
Do kaszy dodać mleko i jajko, całość zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę migdałową i pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelnię wylać niewielką ilość oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym. Smażyć na niezbyt dużym ogniu placuszki.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla, dodać cynamon, sok z cytryny i ok. ½ szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 minut, aż jabłka zmiękną. Dosłodzić miodem wg uznania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i stopniowo wlewać ją do jabłek, mieszając, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.

Ciepłe placuszki podawać z sosem jabłkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation