Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Risotto z dynią, porem i bazylią

Fot. Sławomir Smolarek
300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)

1 i 1/2 litra bulionu drobiowego

400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu)

1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)

5 gałązek świeżego tymianku

1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

50 g startego sera typu parmezan

sól

pieprz



Sposób przygotowania:

Dynię oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 2-cm kostkę (jeśli używasz Hokkeido, nie musisz usuwać skórki). Pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej bulion, żeby był gorący.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej pozostałą oliwę z łyżką masła, dodaj pora i listki tymianku. Przesmażaj, aż por zmięknie - ok. 5 minut. Dodaj ryż i smaż, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić).

Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Dodaj dynię, wymieszaj. Dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj pozostałe masło, posiekane listki bazylii i 2/3 sera. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podawaj na gorąco posypane pozostałym serem i udekorowany listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation