Kuchnia

mięsko

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu


500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki papryki
bardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)
2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojona
pół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkiem
2 limonki - u mnie cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki obtaczamy w oleju i papryce. Doprawiamy sola i pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory, cebulę, avocado, chilli, zioła i sok z jednej cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem. Ziemniaki z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation