Kuchnia

mięsko

Paluszki z kurczaka w cieście piwnym

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE PIWNYM
(4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka piwa,
1 jajko,
sól,
1 łyżka sosu Worcestershire*,
kilka kropli sosu tabasco*,
olej do smażenia

Wsypać mąkę do miski. Dodać szczyptę soli, jajko i piwo. Wszystko zmiksować lub wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na paski. Wymieszać z sosem Worcester i tabasco. Odstawić na około 30 minut.
W rondlu rozgrzać sporą ilość oleju. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i kłaść na olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez około 7 minut, aż ciasto będzie rumiane, a kurczak w środku wysmażony. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

* zamiast tych składników kurczaka można doprawić dowolnymi, ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, papryką w proszku, curry itp.)


(przepis z książki P. Martina „Sztuka gotowania na co dzień”)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation