Kuchnia

⇒ BABKA & CIASTO z FOREMEK » ☕️ …✽

Puszysta babka kokosowa

150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
200 g masła
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
Lukier
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki wody
1 łyżka amaretto
wiórki do posypania
Wykonanie
Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dosypujemy mąkę, którą wcześniej przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy roztopione ciepłe masło i ucieramy składniki na jednolitą masę. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem. Okrągłą formę (o średnicy ok. 20 cm) z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka). Babkę trzymamy przez kilka minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewamy lukrem (można pominąć alkohol) i posypujemy wiórkami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation