Kuchnia

Przepisy

PRZEPIS

Składniki:

500g mąki
8g drożdży instant
szklanka ciepłego mleka
50g brązowego cukru
70g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie

2 łyżki roztopionego masła
4 łyżki mielonego cynamonu
4 łyżki brązowego cukru

Lukier

sok z 1 cytryny
pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać 1 całe jajko, 2 żółtka i miękkie masło.
Po ok 10 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto podsypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Ciasto przekroić na 2 kawałki.
Każdy z nich wałkować na grubość ok 1 cm najlepiej na kształ prostokąta.
Płat ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i brązowym cukrem.
Zawinąć w podłużny rulon.
Pokroić na całej długości na 2 cm kawałki.
Powtórzyć to samo z drugim płatem.
Ślimaczki ułożyć w naczyniu do pieczenia. Ja używam 28 cm patelni.
Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika.
Piec przez 20 min.
Polać lukrem: sok z cytryny podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Dodać cukier puder. Mieszać do czasu aż lukier osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation